Landschapsbeheer Zeeland

Herstel en Onderhoud

Na het inplanten of het aanleggen van het streekeigen erf moet je dit ook onderhouden. Het lukt niet altijd om het onderhoud van de landschapselementen zelf uit te voeren. Stichting Landschapsbeheer Zeeland geeft diverse mogelijkheden om de eigenaar te helpen bij dit onderhoud.

Zelf het onderhoud doen

Zelf het onderhoud doen

Met diverse cursussen, activiteiten en folders proberen we eigenaren van streekeigen erven te leren hoe het onderhoud gedaan zou moeten worden. Want het leukste is natuurlijk dat je zelf de kennis en kunde hebt om het erf waarop je woont te onderhouden.

Op diverse informatiebijeenkomsten of cursussen leer je de meest voorkomende landschapselementen die we hebben in Zeeland te onderhouden. Zo organiseren we regelmatig de cursus 'Hoogstamfruit snoeien' en de cursus 'Streekeigen Boerderij & Erf'. Voor meer informatie kun je het beste in de agenda kijken voor de komende data en locaties.

Jaarlijks onderhoudsadvies krijgen en uit laten voeren

Jaarlijks onderhoudsadvies krijgen en uit laten voeren

Naast dat je het zelf kunt doen is er nog een andere optie. Het streekeigen ervenabonnement. Hierbij krijgt de eigenaar jaarlijks een onderhoudsadvies en een offerte voor het uitvoeren van het werk.

Hoe plant je een boom

Voor iedereen die gelijk aan de slag wil is er een korte video instructie gemaakt door landschapsbeheer. Hieronder kun je de onderwerpen vinden. De filmpjes duren ongeveer 5 minuten per onderwerp. Klik op de link hieronder om naar de filmpjes te gaan.

 Knip- en scheerheg  Knotbomen  Fruitboom snoeien
 Struweelhaag  Vogelgeriefbos  Leibomen
 Houtsingel  Solitaire boom  Snoeiafval
 Elzensingel  Fruitboom aanplanten  

Klik hier om naar de instructie filmpjes te gaan.

Handboek over Onderhoud en herstel van kleine cultuurhistorische elementen

Handboek over Onderhoud en herstel van kleine cultuurhistorische elementen

Hoe metsel ik een vervallen regenput op, wat is het recept voor nieuwe voegen, waarmee moet ik het hout van mijn schuur behandelen, hoe maak ik een nieuwe mendeur.

Antwoord hierop vind je in de gids 'De kleine historische elementen in Zeeland'. 'Een gids voor instandhouding en herstel' . Door middel van talrijke foto's en tekeningen biedt deze gids handvatten, technische tips en zet vele adviezen bij elkaar.

Klik hier voor meer informatie.

Projecten