Landschapsbeheer Zeeland

 

Hoogstamfruitbomen snoeien voor beginners

Hoogstamfruitbomen snoeien voor beginners

Stichting Landschapsbeheer Zeeland organiseert in Zeeuws-Vlaanderen de cursus ‘Hoogstamfruitbomen snoeien’. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die wat meer wil weten over hoogstamfruitbomen en ze graag zelf wil leren snoeien.

Meer dan in de rest van Zeeland, kent Zeeuws-Vlaanderen behoorlijk wat boomgaarden met hoogstamfruitbomen. Elk erf in het buitengebied had vroeger een grote of kleine boomgaard met hoogstambomen. Er stonden verschillende soorten en rassen, met het oog op diverse gebruiksmogelijkheden en om de oogsttijd te spreiden.

Naast het snoeien van hoogstamfruit komen in deze cursus ook de natuur-, landschappelijke- en cultuurhistorische waarden aan de orde. En natuurlijk ga je zelf aan de slag. De doelstelling van deze cursus is dat de deelnemers na de cursus zelfstandig kunnen snoeien.

Waarom deze cursus

De laatste tientallen jaren zijn veel oude boomgaarden opgeknapt en aangevuld met jonge hoogstammen en zijn er flink wat nieuwe boomgaarden aangelegd. Hoogstamfruitbomen hebben niet alleen een grote landschappelijke en historische waarde, ze zijn ook zeer waardevol voor de natuur. Onderhoud ervan vraagt een speciale aanpak, die gericht is op het in stand houden van deze bijzondere landschapselementen.

Inhoud cursus

Inhoud cursus

Je leert over de biologie en belangrijkste ziekten van hoogstammen en uiteraard over de principes voor snoei van hoogstamfruitbomen, de specifieke snoei-inzichten en technieken.
Tijdens de praktijkdag gaat men zelf uitgebreid aan de slag om het geleerde toe te passen.

Tijdens deze cursus kan men kennis opdoen over:

  • - de geschiedenis van de hoogstamfruitboom;
  • - de waarden van hoogstamfruitboomgaarden;
  • - de aanplant van hoogstamfruitbomen;
  • - de snoei van hoogstamfruitbomen

Onderwerpen die aan bod komen:

  • de biologie van een fruitboom;
  • wegwerken van achterstallig onderhoud;
  • bestuiving en rassenkeuze;
  • subsidies


De doelstelling van de cursus is dat cursisten zelf hun bomen kunnen en durven snoeien.

theorie: 
Maandag 06 februari 2017 19.00  - 21.30u Dorpscentrum Vogelwaarde
Maandag 13 februari 2017 19.00  - 21.30u Dorpscentrum Vogelwaarde

praktijk:
Zaterdag  18 februari 2017  09.30 - 15.00u hoeve La Salette Vogelwaarde

Kosten

Bij de cursus hoort een uitgebreide cursusmap, waarin hetgeen dat tijdens de cursus verteld is nog eens rustig kan worden nagelezen.

De deelname aan de cursus kost € 150,- p.p. totaal

Wil je ook een cursusmap, deze kost € 25,- 

Heb je interesse, geef je dan op via telefoonnummer: 0113-230936 of via ons e-mail adres info@landschapsbeheerzeeland.nl

Komende agendapunten
  Opening Informatieborden Gekrompen en Verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland Opening Informatieborden Gekrompen en Verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland 5 juli 2017 Verspreid over Schouwen Duiveland staan doorzichtige informatieborden met daarop de contouren van het voormalige dorp gesitueerd in de onbebouwde polder. Van een dorp is echter ... Opening Informatieborden Gekrompen en Verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland   Feestelijke oplevering oude begraafplaats, grafkelder en parkje in Koudekerke Feestelijke oplevering oude begraafplaats, grafkelder en parkje in Koudekerke 5 juli 2017 Op woensdag 5 juli aanstaande wordt in Koudekerke de oude begraafplaats, de grafkelder en het parkje officieel opgeleverd. Deze bijeenkomst is voor genodigden, die inmiddels ... Feestelijke oplevering oude begraafplaats, grafkelder en parkje in Koudekerke

Datum
Maandag 06 februari 2017 - 18 februari 2017

Locatie
Vogelwaarde e.o. Oost Zeeuws-Vlaanderen

Aanmelden
Wilt u meedoen, meld u aan bij SLZ via telefoonnummer 0113-23 09 36 of per e-mail info@landschapsbeheerzeeland.nl